Vipera berus_2171 Vipera berus_2172
  • Vipera berus_2171
  • Vipera berus_2172

 

Vipera berus

Gad

 

opis

  • povprečno okrog 55 cm (največ do 90 cm)
  • barva odvisna od habitata; od sive do svetlo rjave s temnejšim cik-cak vzorcem po hrbtu

habitat

  • najbolj razširjena vrsta gada na svetu
  • zelo raznolik; skalna ali grmičasta pobočja, močvirja, polja, gozdovi, senčna območja,..
  • do skoraj 3000 m nadmorske višine
  • večji del Evrope in Azije

 

Vipera berus

 

značilnosti

  • prehranjuje se z sesalci in pticami
  • talna vrsta, pleza po grmičevju
  • aktivna podnevi v toplem obdobju, ponoči v hladnem
  • med hibernacijo se zbira v skupine

 

strup

  • hemotoksičen z neurotoksičnimi faktorji

 

varstveni status

  • the IUCN Red List -  Least Concern
  • Bernska konvencija - Priloga III
  • SLO - Rdeči seznam SI - Priloga V
  • SLO - Uredba živali - Priloga 1A

Vipera berus Vipera berusv Vipera berus Vipera berus Vipera berus Vipera berus

Predavanja in delavnice

Nudimo predavanja in obiske na šolah, vrtcih ... Na ogled pripeljemo tudi živali, da jih otroci bolje spoznajo ...

Podrobnosti >

Ponudba

Oglejte si našo ponudbo. Nudimo vse vrste kač, kuščarjev, ...

Podrobnosti >